Interview met een fotograaf met: Dave Sanford

Interview met een fotograaf met: Dave Sanford

Ijsbeer - Churchill, MB, Canada

Katoen Drager: Waar woon je?

Dave Sanford: Londen, Ontario, Canada is mijn thuis. Mooi genesteld in Zuid-Ontario, omringd door de Grote Meren.

CC: Hoe lang heb je onprofessioneel en professioneel gefotografeerd?

DS: Ik begon met schieten toen ik 9 jaar oud was. Ik hield van het buitenleven en ik had mijn vader al laten weten dat ik geïnteresseerd was in jagen. Hij zei tegen me: "Als je van de natuur houdt, waarom zou je dan een dier neerschieten met een geweer als je het ook met een camera kunt fotograferen? Op die manier blijft het dier leven en heb jij een coole foto om aan je vrienden te laten zien." Meer was er niet nodig. Twee weken later won hij een camera op een golftoernooi en schonk die aan mij. Ik fotografeer nu in totaal 40 jaar, de afgelopen 25 jaar professioneel.

CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

DS: De meeste van mijn werken zijn gemaakt als kunst voor aan de muur, dus ik wil natuurlijk dat ze visueel aantrekkelijk zijn voor de kunstverzamelaar. Ik denk dat mijn stijl is geëvolueerd naar iets in de trant van waar documentaire en kunst elkaar ontmoeten. Ik probeer mijn natuurgetrouwe beelden trouw te houden aan de scène waar ik getuige van ben op het moment dat ik mijn onderwerpen fotografeer. Tegelijkertijd gebruik ik de hulpmiddelen van de moderne digitale donkere kamer in mijn voordeel om kleine afleidingen op te ruimen, de achtergrond of voorgrond te verzachten en de aandacht van mijn kijkers te leiden naar waar ik die wil hebben, naar mijn onderwerp.

Spitsbergen

CC: Ben je ooit naar een fotovakschool geweest?

DS: Dat heb ik! Ik ging naar wat toentertijd Ryerson University heette en haalde een vierjarige graad in fotografie. Ryerson, gelegen in het hart van het centrum van Toronto, Ontario, Canada, heeft onlangs een naamsverandering ondergaan en heet nu Toronto Metropolitan University.

Ik studeerde daar onder een handvol professoren, maar Dennis Miles was mijn belangrijkste leraar. Dennis was een mentor voor me en nam me onder zijn hoede. Dennis heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling tot professional en daar ben ik hem altijd dankbaar voor geweest.

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

DS: Zonder twijfel is het noordpoolgebied mijn favoriete plek om te fotograferen. Het noordpoolgebied is zo'n rauw, ruig, mooi en uitgestrekt deel van onze planeet. Of het nu gaat om de open toendra, bergen, enorme gletsjers die de oceaan ontmoeten en natuurlijk zee-ijs, ijsbergen en een onvoorspelbare conditie, het Noordpoolgebied biedt grenzeloze mogelijkheden voor fotografie. En dan hebben we het nog niet eens over de ongelooflijke wilde dieren die over de hele wereld verspreid leven!

Mijn favoriete onderwerp om te fotograferen is zonder twijfel het grootste vierpotige roofdier op onze planeet, de ijsbeer. Ik ben al dol op ijsberen lang voordat ik me kan herinneren. Omdat ik het grootste deel van mijn leven zo'n diepe liefde voor ijsberen heb gehad, is

Het fotograferen van hen allemaal zo veel specialer. Hoe meer tijd ik met de beren doorbreng, hoe dieper die liefde groeit en hoe specialer het voor mij wordt. Ik beschouw een ontmoeting met een ijsbeer nooit als vanzelfsprekend. Elke ontmoeting heeft zijn eigen unieke verhaal, zijn eigen unieke kans. Elke keer als een ontmoeting ten einde loopt, geniet ik van die laatste momenten alsof het de laatste keer is dat ik een ijsbeer zie, want je weet nooit wanneer de volgende ontmoeting kan zijn. Het Noordpoolgebied is uitgestrekt, moeilijk bevaarbaar en ijsberen zijn niet alleen nomadisch, maar ook ongrijpbaar. Elke seconde in de aanwezigheid van een ijsbeer is bijzonder.

Lake Erie - Uit mijn Liquid Mountains-serie

CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?

DS: Ik ben een Canon fotograaf. Mijn belangrijkste body's zijn mijn Canon R5's. Ik gebruik ook de Canon 1Dx Mark II en III. Wat betreft lenzen, ook hier gebruik ik allemaal Canon glas, een aantal van mijn kleinere brandpuntsafstand lenzen die ik gebruik zijn een 15mm fisheye, 8-15mm, 16-35mm, 40mm, 35-70mm. Mijn zoomlenzen met een gemiddelde lengte zijn mijn 28-300mm en 70-200mm. Mijn twee favoriete lenzen zijn mijn supertelelenzen, mijn Canon 200-400mm (met ingebouwde 1,4x teleconverter) en mijn 600mm lens (soms gebruikt met mijn 1,4x teleconverter).

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot" te krijgen?

DS: Ik breng veel tijd door in de oceaan en de Great Lakes met mijn camera-uitrusting. Ik hou ervan om vanuit het water te fotograferen. Het heeft iets speciaals om ondergedompeld te zijn in de natuur en de kracht te voelen als het water ebt en stroomt. Water is zo krachtig en elk waterlichaam zal altijd winnen. Je moet alert blijven en elk waterlichaam het grootste respect geven Dat gezegd hebbende, heb ik mezelf in een paar behoorlijk gevaarlijke situaties bevonden om de foto's te maken die ik maak. Ik ben voor dag en dauw van kliffen langs de oceaan afgegleden om op het juiste moment met de deining mee te gaan en een aantal zeer woeste, turbulente en door haaien geteisterde wateren binnen te gaan. Ik heb hetzelfde gedaan op de Grote Meren, maar je hoeft je op de meren natuurlijk geen zorgen te maken over roofdieren die onder het oppervlak op de loer liggen. Dit zijn situaties die ik niet licht opvat; je moet niet alleen fysiek fit zijn, maar ook mentaal voorbereid. Dit zijn ook situaties waarin je niet alleen gaat, ik ben altijd samen met vrienden of collega's zodat we elkaar kunnen steunen als dat nodig is.

Ik heb ook verschillende haaienduiken gemaakt en gekampeerd op de toendra in de nabijheid van beren, maar ook dit gebeurt onder het toeziend oog van andere getrainde professionals en gidsen waar dingen worden gepland en allerlei voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Poolvos - Churchill, MB, Canada

CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?

DS: Naast mijn vader was een van mijn eerste inspiratiebronnen mijn opa Wilson, hij was geen professional, maar hij had een grote belangstelling voor fotografie. Toen ik opgroeide, was Bill Ironside (de vader van mijn vriend) een persfotograaf. Hij begeleidde mij al op jonge leeftijd en was erg belangrijk bij het opstarten van mijn carrière. Eerder noemde ik mijn professor Dennis Miles al een persoon met veel invloed. Toen ik eenmaal klaar was met school, waren Diane Sobolewski en Craig Melvin enkele professionals met wie ik nauw heb samengewerkt en die een enorme inspiratie voor me zijn geweest in het begin van mijn carrière (ik heb ook een lange geschiedenis in de professionele sport en ik heb met deze twee gewerkt bij de National Hockey League in de beginjaren van mijn carrière).

Australië. Warren heeft een grote rol gespeeld in mijn betrokkenheid bij het maken van foto's op waterbasis. Ik heb ook nauw samengewerkt en ben goede vrienden geworden met een handvol mensen die me dagelijks stimuleren en inspireren, zoals Brooke Bartleson, Jenny Wong, Graeme Purdy, Tin Man Lee en Chase Teron.

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

DS: Ik weet dat het cliché klinkt, maar geef je dromen nooit op. Vaak vinden we fotografie uit passie en liefde, laat die passie en liefde je dromen voeden. Mijn ouders hebben me van jongs af aan altijd verteld dat je iets in het leven moet vinden wat je graag doet, dan zul je nooit een dag in je leven werken. Ik ben zo gezegend dat ik fotografie op zo'n jonge leeftijd heb gevonden, met een familie die me steunde en stimuleerde om mijn droom om professioneel fotograaf te worden na te jagen.

Als je die passie voor fotografie hebt, laat dat dan de brandstof zijn die je drijft. Sta jezelf toe om te leren en je onderweg te ontwikkelen. Fotografie is (vooral tegenwoordig) een proces dat voortdurend in ontwikkeling is. Wees een spons, hoe meer je openstaat om nieuwe dingen te leren, hoe groter je kans op succes. Leer van de mensen om je heen, niet alleen van degenen die je zijn voorgegaan. Maak gebruik van zoveel mogelijk bronnen als je kunt, boeken, tijdschriften en natuurlijk het internet met zijn bijna eindeloze mogelijkheden zijn allemaal geweldige bronnen om je op de top van je fotografie te houden en je te blijven stimuleren om je als fotograaf te ontwikkelen.

Last but not least - schieten! Ga naar buiten en fotografeer zoveel mogelijk, de beste manier om te leren is door te fotograferen en te leren van je fouten, te leren van de dingen die je goed doet en te experimenteren!

De beste golfers ter wereld pakken niet zomaar hun clubs op en winnen elk weekend toernooien zonder te oefenen. Als fotograaf ben je niet anders, ga naar buiten en fotografeer zoveel en zo vaak als je kunt, geef jezelf uitdagende situaties of omstandigheden om in te fotograferen als het er niet toe doet. Op die manier ben je beter voorbereid op de momenten dat het er wel toe doet. Oefening baart kunst.

CC: Kun je een fotografische bron delen die je persoonlijk gebruikt?

DS: In de loop van de afgelopen 2 jaar is de beste bron die ik heb gebruikt een podcast genaamd The Photographer Mindset. Deze wordt gehost door twee enorm inspirerende heren die nu vrienden van me zijn geworden, Seth Macey en Aaron Mannes. De TPM podcast is speciaal gemaakt voor fotografen en degenen die geloven dat het hun doel is om te creëren, te inspireren en zich te ontwikkelen tot hun volledige potentieel. Het is ontworpen om creatieve individuen te helpen begrijpen dat hun succes afhangt van meer dan alleen vaardigheid en toewijding. Aaron, Seth en de geweldige line-up van gasten die ze hebben, helpen je om een winnende mindset te ontwikkelen op basis van houding en out of the box-denkstrategieën, zodat we ons zelfvertrouwen, onze naamsbekendheid en onze klanten kunnen laten groeien.

CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?

DS: Fotografie is echt mijn leven geworden. Ik ben het liefst onderweg voor opdrachten en als ik dat niet ben, zit ik vaak achter de computer om mijn onderwerpen of locaties te bewerken of te onderzoeken. Zelfs als ik thuis ben, maak ik er een punt van om zo veel mogelijk naar buiten te gaan om nieuw werk te blijven maken en om mezelf simpelweg onder te dompelen in de natuur. Omdat ik nooit getrouwd ben geweest en geen kinderen heb gehad, is mijn belangrijkste aandacht en focus als volwassene altijd uitgegaan naar mijn fotografie. Het is altijd al wat ik doe, het is echt een deel van wie ik ben en daar houd ik van. Ik eet, slaap en adem fotografie.

NHL Entry Draft 2022 - Montreal, QC. Canada

Uitgelicht: Dave gebruikt het CCS G3 Harnas voor 2 camera's in Realtree Camo

CC: Waar heeft fotografie je gebracht en je ervaringen doen opdoen?

DS: Oh jee, fotografie heeft me gezegend met zoveel ongelooflijke ervaringen en heeft me naar de uiteinden van de wereld gebracht! Zoals ik hierboven al zei, heb ik ook een lange en succesvolle carrière in de professionele sportfotografie gehad. Mijn sportfotografie heeft me naar de meeste grote centra in Noord-Amerika en heel Europa gebracht. Ik heb de prachtige kans gehad om allerlei grote evenementen te zien en te fotograferen, zoals: De Olympische Spelen, World Cup, World Series, NBA Finals de Super Bowl en elke Stanley Cup Championship in de afgelopen 25 jaar.

Met de natuur- en wildlife kant van mijn carrière heeft fotografie me op zoveel plaatsen naar de uithoeken van de aarde en onder de zee gebracht. Alaska, het hele Canadese Noordpoolgebied, Groenland, IJsland, Europa, Spitsbergen en nog veel meer. In het zuiden heeft fotografie me de kans gegeven om plaatsen te zien als Tonga, Australië, Zuid-Amerika en misschien wel de grootste plaats die ik ooit heb mogen bezoeken, Antarctica!

Ik heb zoveel prachtige kansen gehad om veel van mijn favoriete atleten, muzikanten en entertainers te fotograferen en te ontmoeten. Maar ook al mijn favoriete diersoorten, van beren tot haaien en walvissen. Ik ben echt gezegend met de kansen die fotografie me in de loop van mijn leven heeft geboden.

CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?

DS: Ik ben super enthousiast om midden tot eind oktober terug te keren naar het subarctische gebied. Ik keer terug naar de westelijke oever van de beroemde Hudson Bay en de ijsberenhoofdstad van de wereld, Churchill, Manitoba, Canada. Daar zal ik bijna drie weken doorbrengen met een van de meest zuidelijke populaties ijsberen. Mijn tijd wordt opgesplitst met mijn privégids Discover Churchill en met Polar Bears International, omdat ik ambassadeur ben voor PBI. Je hebt hier niet alleen de kans om ijsberen te zien en te fotograferen, maar je hebt ook een prachtig uitzicht op de ruige kustlijn van Hudson Bay, ongelofelijke herfstkleuren op de toendra (en ik hoop dat ik op het juiste moment kom om deze omstandigheden te zien veranderen in besneeuwde en door de wind geteisterde toendra's) en de mogelijkheid om het noorderlicht te zien en vele andere diersoorten die in deze regio leven.

CC: Wil je nog iets anders toevoegen?

DS: Aangezien ik vaak werk in omgevingen en omstandigheden waar het een voordeel is om mijn handen vrij te hebben, stellen de producten van Cotton Carrier mij in staat om mijn taken zo goed mogelijk uit te voeren. Het is een van de sleutels tot succes in het veld dat ik mijn spullen altijd bij de hand heb, of ik nu een lang of kort glas nodig heb, terwijl ik tegelijkertijd gemakkelijk klaar ben om onderweg te zijn.

Bultrugwalvis - Stille Zuidzee, Tonga

CC: Promoties, links toegevoegd in:

DS: Ik ben erg enthousiast over de herlancering van mijn online drukkerij dit najaar: davesandfordphotos.com zal uiterlijk half november weer in de lucht zijn. Ik zal nieuw, nog niet eerder vertoond beeldmateriaal hebben, ik heb al mijn bestaande beeldmateriaal van mijn vorige site opnieuw gemastered en mijn site zal een frisse, levendige nieuwe look hebben! Je kunt het bekijken op https://www.davesandfordphotos.com

Je kunt mijn avonturen altijd volgen op sociale media:

Instagram: @davesandford

Vero: @davesandford

Facebook: Sandford Fotografie

Twitter: @Dave_Sandford

Ik ben ook een trotse ambassadeur voor:

Internationale ijsberen https://polarbearsinternational.org

Een blauwe oceaan https://oneblueocean.org

Canadees Fotografencollectief voor natuurbehoud https://www.theccpc.ca

Aquatech Imaging Solutions https://aquatech.net

Tot slot ben ik vereerd dat ik een kleine rol mag spelen in de aankomende release van Remembering Bears - onderdeel van de Remembering Wildlife-serie waarmee fondsen worden geworven voor verschillende natuurbeschermingsprojecten https://rememberingwildlife.com