Interview met een fotograaf met: David Wilder

Interview met een fotograaf met: David Wilder

Katoen Drager: Waar woon je?

David Wilder: Ik ben oorspronkelijk geboren in Texas, maar woon nu in Calgary Alberta, Canada. Op ongeveer een uur van Banff National Park en de Canadese Rockies.

CC: Hoe lang heb je onprofessioneel en professioneel gefotografeerd?

DW: Ik pakte voor het eerst een camera op toen ik ongeveer 13 was, ik nam de familiecamera mee naar de bergen om mijn vrienden te fotograferen tijdens het skiën. Snel door naar mijn twintiger jaren en ik begon met kleine klusjes zoals headshots en eigendommen. Dat ontwikkelde zich naar bruiloften en uiteindelijk naar waar ik nu ben met wildlife en landschap. Ik heb nu al bijna 25 jaar een camera in mijn hand.

CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

DW: Ik zou zeggen dat mijn stijl steeds verandert, maar als ik een naam moest geven, zou ik zeggen dat ik probeer om grillige, bijna sprookjesachtige beelden van wilde dieren te maken. Ik wil er realistisch uitzien maar toch een vleugje magie hebben. Ik wil niet dat mijn foto's eruit zien als een momentopname. Mijn landschapswerk zou ik omschrijven als meeslepend. Ik wil dat mensen verdwalen in de foto's en voelen hoe mooi dat moment was toen ik de foto nam.

CC: Ben je ooit naar een fotovakschool geweest?

DW: Ik heb film en televisieproductie gestudeerd aan de universiteit, maar nooit fotografie. Veel van de filmconcepten waren goed toepasbaar op foto's en dat heb ik als uitgangspunt gebruikt. Vroeger las ik veel fototijdschriften en de laatste jaren is YouTube een geweldige bron om te leren.

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

DW: Dat is een moeilijke, voor plaatsen zou ik zeggen dat ik van IJsland hou, maar rijden door de VS met zijn diversiteit is erg leuk. In een paar dagen van besneeuwde bergen naar woestijnen is behoorlijk wild. Als het gaat om het fotograferen van wilde dieren zou ik zeggen dat het gelijkspel is tussen beren en uilen. Beide zijn zo ongelooflijk mooi om te zien in hun natuurlijke omgeving.

CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?

DW: Ik fotografeer momenteel op het Sony-platform. Ik gebruik een combinatie van de a7riii en a7riv voor lenzen gebruik ik alles van 12mm - 600mm.

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot" te krijgen??

Oh man, we gaan wat tijd nodig hebben om deze allemaal te bekijken. Hmmm, ik ben bijna verdronken in Hawaï tijdens het fotograferen van de kust en zeeschildpadden. Ik heb wolven gevolgd in de Rockies. Ik ben 72 uur wakker gebleven om de epische omstandigheden en het noorderlicht in IJsland te fotograferen. Dat zijn er maar een paar.

CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?

DW: Een paar dingen. Om te beginnen de natuur zelf, als ik voor het eerst een mooi landschap zie, inspireert me dat altijd om te creëren. Het werk van andere fotografen bekijken ook. Het zien van unieke beelden of prachtig uitgevoerd werk inspireert me. Als het gaat om wilde dieren inspireert onze impact en hoe we de wereld beter kunnen maken voor deze wilde dieren mij om beter te zijn en beter te doen.

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

Fotografeer vaak en fotografeer waar je van houdt. De meeste vooruitgang boekte ik met mijn werk toen ik steeds meer begon te fotograferen. Oefening baart kunst, hoe cliché het ook klinkt.

DW: Kun je een fotografische bron delen die je persoonlijk gebruikt?

Als we het over leren hebben, gebruik ik YouTube of fstoppers.com. Als we het over plannen hebben, gaat het allemaal over PhotoPills om het beste licht te plannen.

CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?

DW: Oh, het bepaalt alles, waar ik heen ga en wat ik doe. Ik staar naar de lucht om erachter te komen wat voor soort wolken er zijn en waar de beste opname zal zijn. Ik post updates van zonsondergangen op mijn IG voor mijn stad als ik denk dat het mooi wordt.

CC: Waar heeft fotografie je gebracht en je ervaringen doen opdoen?

Het heeft me naar zoveel plaatsen gebracht, 14 landen en meer, elke staat behalve Alaska. Het heeft me in staat gesteld mijn geest en hart te openen. Zonder fotografie zou ik denk ik niet zo open staan voor de wereld. Ik heb zoveel geleerd over andere culturen, religies en over de natuur, onze planeet en onze impact daarop. Ik ben absoluut een beter mens dankzij fotografie.

CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?

DW: In oktober en november ga ik op pad voor de herfstkleuren in de VS en dan terug naar Churchill om foto's te maken van de ijsberen.

CC: Wil je nog iets anders toevoegen?

DW: Mijn laatste gedachten zijn om gewoon te blijven fotograferen. Er waren dagen dat ik zin had om op te geven of de camera niet op te pakken. Ik beoordeelde mijn werk ten opzichte van anderen. Toen realiseerde ik me dat ik dit voor de liefde doe en niet voor anderen. Natuurlijk wil ik dat mensen net zo van de natuur houden als ik, maar uiteindelijk is het enige wat telt dat ik gelukkig ben.

Bekijk mijn site en IG www.davidwilder.ca en @davidwilderphoto