Interview met een fotograaf met Eric Rock

Interview met een fotograaf met Eric Rock

Katoen Drager: Waar woon je?

Eric Rock: Ik noem Bozeman Montana mijn thuis, maar als het koud en sneeuwachtig wordt, krijg ik heimwee naar Alaska.

CC: Hoe lang heb je onprofessioneel en professioneel gefotografeerd?

ER: Ik was zestien toen ik mijn eerste 35mm filmspiegelreflexcamera oppakte. Sinds 1993 fotografeer ik professioneel als nieuwsfotograaf en opdrachtfotograaf in Alaska.

CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

ER: Als Olympus-opleider en leider van fotoreizen moet ik mezelf beschouwen als een reis- en natuurfotograaf. Wilde dieren, landschappen en culturele documentaires vormen tegenwoordig het grootste deel van mijn werk. Lesgeven en het leiden van workshops en fotoreizen vormen tegenwoordig de ruggengraat van mijn professionele leven.

CC: Ben je ooit naar een fotovakschool geweest?

ER: Ik ging naar de Universiteit van Alaska in Fairbanks Alaska en werd begeleid door professor Charles Mason, maar ik merk dat mijn opleiding eigenlijk altijd doorgaat.

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

ER: Een hele moeilijke vraag, ik krijg deze vraag vaak van mijn fotoreizigers en over het algemeen zou ik zeggen: "waar ik ook ben". Ik leef graag in het moment, ik weet dat het klinkt als een uitvlucht, maar ik vind dat als ik een fotoreis leid naar een plek die niet mijn favoriete plek is, ik daar waarschijnlijk geen reis zou moeten leiden. Als je het mij vraagt, zou ik zeggen het hoge noorden, vooral Alaska. Tijdens mijn studie en werk heb ik een goed inzicht gekregen in de arctische ecosystemen, dus ik voel me erg op mijn gemak in deze omgeving. Ik ben ook begonnen met gidsen en professioneel fotograferen toen ik in Alaska woonde, dus ik kan zeggen dat het arctische licht echt tot mijn verbeelding sprak toen ik daar woonde.

CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?

ER: Ik reis veel om mijn foto-avonturen te leiden. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik materiaal nodig heb dat tegen een stootje kan en waarmee ik me gemakkelijk kan verplaatsen. In de loop der jaren heb ik met veel verschillende cameramerken gefotografeerd, maar nu heb ik me gevestigd op het Micro Four Thirds-systeem van Olympus. Ik vind dat zowel de OMD EM1 X als de EM1 MKIII alles bieden wat ik nodig heb in een professionele camera. Maar over het algemeen is het de serie Pro-objectieven van Olympus die me enthousiast houdt over reis- en natuurfotografie. Ik kan geen favoriete lens uit deze serie kiezen. Het was de introductie van de 40-150mm 2.8 Pro die me volledig veranderde in een Olympus fotograaf en vanaf dat moment is het alleen maar harder gegaan. Voor natuurfotografie is de Olympus 150-400mm f4.5 TC 1.25X Pro een van de beste supertelezoomobjectieven waar ik ooit mee heb gewerkt. De hoge kwaliteit en het lichte gewicht van het systeem maken fotograferen veel leuker, waar ik ook naartoe ga.

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot"?

ER: Ik denk dat dat een kwestie van mening is. Waarschijnlijk een van de verhalen die ik nooit aan mijn moeder heb verteld, uit angst dat ze er een hartaanval van zou krijgen. Toen ik als dagelijkse nieuwsfotograaf in Alaska werkte, belde de kustwacht me op een late wintermiddag op met de vraag of ik mee wilde gaan op een verkenningstocht naar een schip dat in nood was voor de kust van Alaska. Omdat ik wist dat dit soort oproepen niet vaak voorkomen, kon ik zo'n kans niet afslaan. Na aankomst op de basis, het klaarmaken van de uitrusting en een snelle inleiding van de bemanning, vertrokken we. Eenmaal ter plaatse gaf de bemanning me een geweldige kans om mijn bemoeienis te bewijzen door me de kans te geven een brandend vrachtschip te fotograferen vanaf de slip van een reddingshelikopter van de kustwacht, terwijl ik om het schip in nood heen vloog, allemaal zo'n honderd mijl buiten de noordelijke Stille Oceaan. De hele ervaring gaf me enorm veel respect voor wat de mannen en vrouwen van de Amerikaanse kustwacht meemaken bij het uitvoeren van hun taken en de mate van vertrouwen die ze daarbij uitstralen. Voor mij was het ook een geweldige rit.

Nu ik lesgeef en foto-avonturen leid, speel ik meer op veilig voor de veiligheid van mijn reizigers en voorkom ik dat mijn onderwerpen in stresssituaties terechtkomen. Ik doe mijn best om een leider te zijn voor ethische fotografie, maar soms gebeuren er toch dingen.

CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?

ER: Waarschijnlijk mijn mentor, Charles Mason, niet alleen vanwege zijn passie voor fotografie van alle soorten, maar ook vanwege zijn aard om bij elke gelegenheid die hij krijgt een stapje verder te gaan met al zijn studenten.

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

ER: Leer! Leer je uitrusting, alle camera-aanpassingen moeten een tweede natuur zijn en moeten gemakkelijk on the fly kunnen worden gedaan, bij voorkeur met de camera nog op je oog. Dit vergt oefening. Wat je ook kiest als fotografisch interessegebied, neem de tijd om over je onderwerp te leren. Veel fotografen willen praten over apparatuur, geloof me, ik praat graag over apparatuur, maar als het erop aankomt, hoe beter je je onderwerp kent, hoe beter je foto's zullen zijn.

CC: Kun je een fotografische bron delen die je persoonlijk gebruikt?

ER: Ik ben overal op het internet te vinden. Voor Micro Four Thirds fotografen raad ik het Olympus Leercentrum aan https://learnandsupport.getolympus.com Er is veel goede informatie en creatieve ideeën te vinden voor alle fotografen, maar vooral voor degenen die het meeste uit hun MFT-uitrusting willen halen. Voor algemene informatie en nieuws ben ik soms te vinden op de site van PetaPixel https://petapixel.com of Digital Photography Review https://www.dpreview.com Dit zijn twee geweldige plekken voor mij om het internetkonijnenhol in te duiken.

CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?

ER: Ik ga nergens heen zonder een camera in mijn hand. Ik probeer elke dag naar buiten te gaan en te fotograferen. Ik vind dat ik door de camera te kijken kan leren en waarderen hoe de wereld er voor mij uitziet. Of het nu aan de andere kant van de wereld is of in mijn achtertuin, fotografie stelt me in staat om bijna alles op een nieuwe manier te zien.

CC: Waar heeft fotografie je gebracht en je ervaringen doen opdoen?

ER: Fotografie heeft me naar alle uithoeken van de wereld gebracht, op zoek naar zeldzame wilde dieren en weidse vergezichten. Mijn fotografie heeft me ook meegenomen naar het intieme leven van mensen die in heel andere culturen leven dan mijn eigen cultuur en naar drukke religieuze vieringen en festivals die mijn waardering voor de schoonheid van diversiteit in onze menselijke wereld hebben vergroot. Gaandeweg ontdekte ik dat mijn echte passie ligt in het delen van hoe fotografie reizigers kan samenbrengen om het leven door de lens te ervaren. Als het erop aankomt, gaat het niet om de plaatsen waar ik naartoe ga, maar met wie ik er naartoe ga. Ik heb het geluk dat ik met zoveel geweldige mensen mag reizen die hun interesses en inzichten meebrengen naar mijn fotografiereizen. Ik heb veel vrienden gemaakt tijdens mijn fotografiereizen en ik kijk er altijd naar uit om er nog veel meer te maken.

CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?

ER: Ik vind het geweldig om in juni met een groep fotografen terug te gaan naar Nome Alaska om een aantal van mijn favoriete arctische fauna te fotograferen in een van mijn favoriete gebieden in het noorden. Ik heb ook een speciaal ontworpen fotoavontuur in Botswana op de planning staan voor augustus. Deze reis is zo gepland dat ik veel wildlife op ooghoogte kan fotograferen vanuit speciaal ontworpen schuilplaatsen en boten, samen met de traditionele safariritten. Ik geloof echt dat mijn reizigers foto's zullen maken waar veel fotografen hun hele leven aan hebben gewerkt.

CC: Wil je nog iets anders toevoegen?

ER: Ik ben vereerd te kunnen zeggen dat mijn fotoreizen worden uitgevoerd door Joseph Van Os Photo Safaris. Je kunt meer over hen vinden op https://photosafaris.com. JVO Photo Safaris heeft meer dan veertig jaar ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van fotoreizen voor fotografen van alle niveaus.

Instagram @ericsrock Website www.ericrockphoto.com