Interview met een fotograaf met Mark Harris

Interview met een fotograaf met Mark Harris

Katoen Drager: Waar woon je?
Mark Harris: Ik woon aan de mooie oevers van Loch Lomond in Schotland. Het is echt een van de mooiste landen en ik ben er trots op dat ik het mijn thuis mag noemen. De fotomogelijkheden hier variëren van de mooiste landschappen en wilde dieren tot het dansende noorderlicht in de winter.
CC: Hoe lang heb je onprofessioneel en professioneel gefotografeerd?
MH: Ik kreeg mijn eerste spiegelreflexcamera in 2014. Ik kwam in aanraking met fotografie via Instagram en het posten van iPhone-foto's daarop. Sindsdien is het mijn belangrijkste hobby en ik zou mezelf een zeer enthousiaste enthousiasteling willen noemen.
CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?
MH: Eén blik op mijn Instagram-pagina en ik zou zeggen dat het duidelijk is dat ik geen stijl of genre heb. Ik ben gepassioneerd door alles wat met fotografie te maken heeft en ik blijf experimenteren met een breed scala aan genres en onderwerpen. Ik fotografeer van alles, van landschappen, wilde dieren en portretten totillevens en architectuur. Momenteel experimenteer ik met ICM (intentional camera movement) en ik vind dit een fascinerende stijl die veel creativiteit mogelijk maakt.
CC:Ben je ooit naar een fotovakschool geweest?
MH: In het kort, nee. Autodidact en een leerling van YouTube.

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?
MH: Op dit moment zou ik zeggen: de papegaaiduikers op Isle of May. Het is een klein eilandje in de Firth of Forth, 8 mijl uit de Schotse oostkust. Het is een heel klein eilandje en het herbergt een enorme verscheidenheid aan zeevogels en zeehonden. In de juiste tijd van het jaar kun je de papegaaiduikers tijdens hun vlucht fotograferen met snavels vol zandspiering. Ze zijn erg snel en er is heel wat handigheid voor nodig om 'het' beeld tekrijgen.

Mijn foto van een papegaaiduiker tijdens de vlucht op het eiland May

CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?
MH: Nikon D750 met 24-120mm kitlens. Voor wildlife gebruik ik de Sigma 150-600, en voor portretten een Sigma 85mm 1.8.

Ik met Nikon D750, Sigma 150-600mm en Cotton Carrier harnas.

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot" te krijgen?
MH: Ik heb de meeste van mijn 'gekke dingen' gedaan terwijl ik 's nachts met licht schilderde in donkere verlaten gebouwen. Voor één beeld, genomen in een verlaten seminarie, heb ik 3 verdiepingen geschaald om beelden te krijgen van mij die staalwol spint op elk niveau. Vervolgens combineerde ik ze in Photoshop tot een compleet beeld. Als je bedenkt dat het in totale duisternis was, dat ik aan de rand van een grote val stond, dat ik staalwol aan het spinnen was terwijl ik mijn sluiter op afstand moest bedienen, dan is dit zeker een vinkje voor de gek/stom-kolom.

Ik spinnen van staalwol in het Sint-Pieters Seminarie

CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?
MH: Te veel om op te noemen om eerlijk te zijn. De moderne inspiratiebronnen die me meteen te binnen schieten zijn Sean Tucker, geweldige fotograaf en een geweldige filosofie over fotografie. Portretfotografie is een inspiratiebron voor Lindsay Adler. Ik bewonder het werk van Julia Anna Gospodarou in het zwart-wit architectuurgenre. Ik heb onlangs het werk van Desiree Dolron ontdekt en ik vind haar werk fascinerend.

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

MH: Zoek CC (opbouwende kritiek) op je foto's bij fotografen die je bewondert of respecteert. Ik geloof echt dat het een geweldige manier is om je fotografievaardigheden te vergroten. CC ontvangen kan moeilijk zijn en daarom zeg ik 'zoek het uit bij mensen die je respecteert', dan weet je dat je er echt iets aan hebt. Probeer ook eens foto's van anderen te CC'en. We hebben de neiging om niet te zien wat er recht voor ons staat op onze eigen foto's, dus laat je gaan op de foto van iemand anders (op een constructieve manier) en ik weet zeker dat je ervan zult leren. Het kan je ook helpen om dingen op te merken in je eigen foto's die je eerder niet zag.

CC: Kun je een fotografische bron delen die je persoonlijk gebruikt?
MH: Als 'leermiddel' vind ik YouTube van onschatbare waarde. Als 'fysieke' bron zou ik niet zonder mijn Cotton Carrier harnas kunnen wanneer ik op pad ga met mijn 600 mm lens. Ik lijd aan ischias en het dragen van zo'n zware set kan mijn rug echt pijn doen. Het dragen van het harnas haalt alle druk van mijn rug en ik kan comfortabel urenlang fotograferen zonder problemen.
CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?
MH: Fotografie is een hobby voor mij en ik ben bij elke kans die ik krijg buiten te vinden met mijn camera. Het is echt mijn passie in het leven en ik zal altijd iets vinden om te fotograferen als ik de kans krijg.
CC: Waar heeft fotografie je gebracht en je ervaringen doen opdoen?
MH: Fotografie heeft een hele nieuwe wereld voor me geopend en ik heb meer van mijn thuisland gezien en verkend dan ooit tevoren. Ik ben nu op plekken geweest waar ik nooit geweest zou zijn als ik er niet naartoe was gegaan om foto's te maken. Ik heb ook veel vrienden gemaakt en mensen ontmoet die ik zonder fotografie nooit zou hebben ontmoet. Het is echt een manier van leven.
CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?
MH: Met de hele COVID-situatie zijn er vrij weinig evenementen geweest. Nu we er steeds beter mee leren leven, weet ik zeker dat er in 2022 genoeg evenementen zullen plaatsvinden. Een van de foto-evenementen die ik echt heb gemist is de Scottish Air Show. Hopelijk is die er volgend jaar weer, meestal in oktober. Het zien en fotograferen van de Red Arrows Display is een geweldige ervaring.