Interview met een fotograaf met: Michèle Thompson

Interview met een fotograaf met: Michèle Thompson

Katoen Drager: Waar woon je?

Michèle Thompson: Ik ben Michèle Thompson en ik ben een Canadese fotografe die oorspronkelijk geboren en getogen is aan de Canadese oostkust (Halifax NS), maar nu woon ik in Toronto, Ontario.

CC: Hoe lang heb je onprofessioneel en professioneel gefotografeerd?

MT: Ik begon 4 jaar geleden met fotografie als een manier om mijn angst onder controle te houden en ik ontdekte al snel dat fotografie een geweldige manier was om me te concentreren op één moment in de tijd. Door dat te kunnen doen, kon mijn geest tot rust komen - en dat had ik nodig. Ik ben geen fulltime fotograaf (ik heb een andere fulltime baan in de gezondheidszorg - erg druk de afgelopen twee jaar! ) maar ik ben een fulltime serieuze fotografieliefhebber. Alle winst die ik maak met de verkoop van mijn werk gaat naar de Canadian Mental Health Association voor steun en bewustwording op het gebied van geestelijke gezondheid en welzijn.

CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

MT: Weet je, ik weet niet of ik een bepaalde stijl heb. Ik geniet van verschillende genres, van het vastleggen van dat korte moment en het verhaal van een straatbeeld tot de meer gedetailleerde planning van lichtsporen of de lange landschapsopnamen. De laatste tijd richt ik me meer op landschappen.

CC: Ben je ooit naar een fotovakschool geweest?

Nee, dat heb ik niet. Ik ben eigenlijk tandheelkunde gaan studeren, maar ik zie veel parallellen, want beide zijn zeer gedetailleerd georiënteerd werk, beide hebben te maken met wetenschap en zijn zowel creatief als technisch. Maar terug naar fotografie: ik ben autodidact, ik leer en ontwikkel mijn vaardigheden door te lezen, te praten en te delen met andere fotografen, een overvloed aan beschikbare video's te bekijken op You Tube enzovoort, webinars en workshops bij te wonen en gewoon te doen!

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

MT: Het wisselt, maar ik houd van de opwinding van het vastleggen van dat korte moment van een "als je knippert, mis je" opname, zoals bijvoorbeeld een maan- of zonuitlijning met de CN tower. Ik geniet ook erg van het vastleggen van lange belichtingen van bewegende wolken tijdens een prachtige zonsopgang of zonsondergang en ik probeer momenteel de perfecte golfsporen langs een kust vast te leggen.

CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?

MT: Op dit moment fotografeer ik met een full frame mirror less NikonZ5 waar ik dol op ben. Ik gebruik de volgende lens

Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G FX ObjectiefNikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VRNIKKOR Z 28MM F2.8 OBJECTIEFNIKKOR Z 20MM F1.8 OBJECTIEF

Andere spullen die ik niet kan missen zijn mijn circulaire polarizers en neutrale dichtheidsfilters. Plus natuurlijk mijn statief en Cotton draagharnas!

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot" te krijgen?

MT: Ik beschouw niets wat ik doe voor een shot als gek. 😂#waarheid

CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?

MT: Zoveel verschillende mensen/fotografen hebben en blijven me inspireren op mijn fotografische leerreis. Van degenen die ik zie en heb ontmoet in Toronto - zoveel getalenteerde kunstenaars hier - tot vele anderen van wie het werk over de hele wereld werkelijk adembenemend is. Maar als ik zou moeten zeggen met wie en wat het allemaal begon, zou ik zeggen dat het waarschijnlijk een toevallige ontmoeting was in 2018 met Socality ( socality.org). Socality is een creatieve gemeenschap gevestigd in Alberta die, in hun woorden, bestaat om mensen uit alle lagen van de bevolking te inspireren om dingen te creëren die een verschil maken. Ze hadden een walkabout georganiseerd voor nieuwe en doorgewinterde fotografen in NYC waar ik me in een opwelling bij aansloot. Ik fotografeerde toen nog met een iPhone, wist niet eens wat overbelichting betekende, maar dacht: waarom niet? De mentoren, Scott Bakken (@scottcbakken) Jonathan Zoeteman (@ionathanzoeteman) Garret King (@shortstache) om er maar een paar te noemen, waren zo vriendelijk, open en geduldig om al mijn vragen te beantwoorden. Ze leken oprecht enthousiast dat ik interesse toonde in deze creatieve uitlaatklep en waren erg ondersteunend. Dat betekende veel voor me en ik heb toen veel van ze geleerd en dat doe ik nu nog steeds.

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

MT:

  1. Je hebt geen dure apparatuur nodig om geweldige foto's te maken. Geweldige foto's worden gemaakt door de persoon achter de lens en niet door de camera of lens zelf.
  2. Zoek uit wat je leuk vindt om te fotograferen en fotografeer voor de liefde. Als je dat doet, valt alles wat belangrijk is op zijn plaats
  3. Stop nooit met leren en experimenteren. Probeer nieuwe dingen.

CC: Kun je een fotografische bron delen die je persoonlijk gebruikt?

MT: Om eerlijk te zijn, toen ik net begon, was ik gefrustreerd omdat ik geen bron voor beginners kon vinden die mijn eenvoudige vragen kon beantwoorden zonder dat ik een gedetailleerde uitleg kreeg die ik op dat moment niet nodig had, of die te technisch was of te veel overweldigende fotografietermen gebruikte waar ik eerst doorheen moest filteren om de bron te begrijpen. Als gevolg daarvan vond ik dat ik meer kon leren door fotografen op IG te vragen en zij zouden mijn vraag vriendelijk beantwoorden op een manier die een leek kan begrijpen. Maar ik vond het bekijken van de gratis video's van KelbyOne nuttig en nu bekijk ik veel verschillende youtube video's, woon ik veel van de gratis webinars bij die worden aangeboden door B&H, Nikon, NiSi, Socality enz. om te blijven leren. Veel fotografiemerken organiseren geweldige sessies

CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?

Eerst en vooral heeft fotografie een enorme rol gespeeld in hoe ik nu in staat ben om mijn angst effectief te beheersen en daardoor kon herstellen tot waar ik nu ben, mentaal goed. ☺️. Andere manieren waarop fotografie een hele nieuwe wereld voor me heeft geopend, is hoe ik nu dingen opmerk die me nooit eerder opvielen, zoals hoe het licht door de bomen filtert of zachtjes de lucht verstuift, verschillende vormen en hoogtes van de wolken, maansopgangen, zonsopgangen en alle details die ik nu door mijn telelens zie en die me voorheen nooit zouden zijn opgevallen. Het opende letterlijk mijn ogen voor de schoonheid van de natuurlijke wereld.

CC: Waar heeft fotografie je gebracht en je ervaringen doen opdoen?

MT: Naast de creatieve en mentaal gezonde reis die ik hierboven heb genoemd, denk ik dat de andere belangrijke ervaring is dat ik de mensen heb ontmoet die ik de afgelopen vier jaar heb ontmoet en door hen creatief ben geïnspireerd. Het is een geweldig gevoel om te weten dat je groeit in je kunst en kunst kunt maken die je je eigen kunt noemen.

CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?

MT: Ik ben een Kase Filters Canada Pro Partner en zal meer werk en materiaal ontwikkelen en maken met behulp van hun filters, die ik niet alleen graag gebruik, maar die me ook in staat hebben gesteld om creatief te experimenteren. In het licht van de obstakels die ik tegenkwam bij het vinden van eenvoudig te begrijpen bronnen voor de beginnende fotograaf, ben ik een kleine blog "Photography Made Simple" begonnen op mijn website om te proberen die eenvoudige vragen te beantwoorden die ik had toen ik voor het eerst begon met fotografie, maar op een eenvoudige, makkelijk te begrijpen manier, met behulp van lekentaal, niet-technische fotografietermen voor de beginner. Het begrijpen van de technische termen kan altijd nog komen als die eerste horde is genomen. Ik hoop dat het de aspirant-fotografen die nu op de plek zijn waar ik vier jaar geleden was, zal helpen om een aantal van hun eenvoudige vragen beantwoord te krijgen. Ik hoop de komende maanden meer tijd te vinden om meer te schrijven. Blijf kijken!

Volg me op mijn sociale kanalen:

IG - @magpie_n_moo

Twitter - @magpie_n_moo

FB - @magpienmoo

Websites: magpie-n-moo.com