Cotton's Interview met een fotograaf: Michael Blanchette

Cotton's Interview met een fotograaf: Michael Blanchette

Deze maand lanceren we een nieuwe blogreeks, Interview met een fotograaf, waarin we spreken met fotografen die we bewonderen en respecteren om meer te weten te komen over hun inspiratie, hun tips en trucs en elk advies dat ze hebben voor andere fotografen in de dop.

Voor de eerste in onze serie spraken we met Michael Blanchette, een landschapsfotograaf uit New Hampshire. Michael verkent graag zijn eigen achtertuin naast het fotograferen van de grimmige woestijnen van het zuidwesten, de majestueuze Rockies en delen van Europa.

* * *

Katoenen Drager: Hoe lang fotografeer je al?

Michael: Mijn interesse in fotografie begon toen ik begin 20 was en ons eerste kind op komst was. Ik wilde een goede camera om onze nieuwe baby te fotograferen, dus kocht ik mijn eerste filmspiegelreflexcamera. Dat was meer dan 30 jaar geleden. Een veeleisende carrière in computersoftware en een jong gezin maakten het echter moeilijk om tijd te vinden voor fotografie. Dus fotografeerde ik vooral in het weekend en tijdens familievakanties. Maar zestien jaar geleden had ik als medeoprichter van een klein softwarebedrijf de luxe om met "pensioen" te gaan terwijl ik nog relatief jong was. Plotseling kon ik het grootste deel van mijn tijd besteden aan het najagen van de passie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Cape Cod

CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

M: Ik beschouw mezelf als een landschapsfotograaf. Mijn bedrijfsmotto is "Serenity in Landscapes", wat duidt op een voorliefde voor vredige taferelen die de geest tot rust brengen. Ik streef ernaar om een gevoel van schoonheid, mysterie en eenvoud in elk beeld te verwerken en fotografeer het liefst aan de rand van de dag. Ik ben ook al vele jaren een fervent nachtfotograaf en gebruik vaak de nachtelijke hemel als achtergrond in mijn landschapsfoto's.

CC: Ben je ooit naar een fotovakschool geweest?

M: Nadat ik jaren geleden mijn allereerste filmspiegelreflexcamera had gekocht, besloot ik een avondcursus fotografie te volgen. Dat was dan wel mijn enige academische kennismaking met fotografie, maar ik kreeg er zeker de smaak te pakken. Daarna ging ik elk fotografieboek lezen dat ik kon vinden. En ik nam ook deel aan verschillende fotografieworkshops om de ervaring en kennis van professionele fotografen te leren kennen.

West Quoddy Head Light

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

M: Omdat ik maar een uur of twee van de meest fotogenieke vuurtorens van het land woon, vind ik het heerlijk om vuurtorens in New England vast te leggen tijdens alle seizoenen en op alle uren van de dag en nacht. Mijn populairste foto's zijn die van vuurtorens langs de prachtige kusten van Maine, Massachusetts en Rhode Island. Dit is zeker niet mijn enige interesse, maar wel een die past bij mijn roots in New England.

CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?

M: Ik neem twee camera's mee in het veld. Momenteel is mijn hoofdcamera een Nikon D810 en mijn reservecamera (en ook nachtcamera) is een Nikon D750. Ik heb drie of vier lenzen bij me, afhankelijk van de locatie. Ik heb altijd een Nikon 14-24mm objectief, een Nikon 24-70mm objectief en een Nikon 70-200 objectief bij me. Ik heb zelden een brandpuntsafstand nodig van meer dan 200 mm, maar als dat wel het geval is, neem ik ook mijn Nikon 300 mm objectief en een 1,4x teleconverter mee.

Kirkjufell, IJsland

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot" te krijgen?

M: Ik ben er niet trots op om het toe te geven, maar ik heb mijn deel van minder dan verstandige dingen gedaan voor een shot. Een voorbeeld dat me te binnen schiet, was tijdens een bezoek aan IJsland. We wilden een afgelegen ijsgrot fotograferen aan de rand van een gletsjer, dus we wandelden langs een steile heuvel aan de rand van een gletsjerlagune. De heuvels waren bedekt met losse rotsen die regelmatig langs onze positie tuimelden en op de bevroren lagune neerstortten. Op een gegeven moment rolde er een grote rots langs mijn been en miste het net.

In de dagen voorafgaand aan onze wandeltocht had hevige regenval verschillende 3 meter diepe geulen in de heuvel gecreëerd, waardoor we in elk geul naar beneden moesten klimmen en aan de andere kant weer naar boven moesten klauteren. Na een paar kilometer in deze omstandigheden te hebben gewandeld, kwamen we aan op onze bestemming, maar de ijsgrot had ernstige schade opgelopen door een recente lawine van rotsen en puin, waardoor de opname niet erg inspirerend was. We keerden om en wandelden dezelfde weg terug als we gekomen waren.

Eaton, New Hampshire

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

M: Als er één les is die ik in de loop der jaren heb geleerd, dan is het wel dat doorzettingsvermogen altijd belangrijker is dan talent. Ik zeg niet dat ruw talent niet belangrijk is, maar eerder dat talent op zich onvoldoende is. Je kunt de meest creatieve fotograaf ter wereld zijn, maar als je niet steeds naar dezelfde plekken teruggaat, zul je die plekken waarschijnlijk niet op hun best vastleggen. Ik werk er dus hard aan om mijn excursies te plannen en blijf teruggaan tot ik een beeld in handen heb dat aan mijn verwachtingen voldoet.

Ik denk ook dat we allemaal de neiging hebben om onszelf te vergelijken met andere fotografen. Mijn advies is om zoveel mogelijk te leren van ervaren fotografen, maar vergelijk je werk nooit met dat van anderen - dat is een glibberig pad vol afgunst en frustratie. Accepteer het feit dat er altijd iemand anders zal zijn die een betere foto heeft gemaakt. Leer van hen, maar concentreer je op het creëren van je eigen merk door middel van je unieke perspectief, onderwerpkeuze en bewerkingstechnieken.

Provence, Frankrijk

CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen die je wilt delen?

M: Ik ben zeker enthousiast over mijn volgende Europese fotografiereis die gepland staat voor mei 2017. Ik ga samen met een paar Engelse vrienden fotograferen op verschillende eilanden in de Buiten-Hebriden van Schotland. Ik ben al twee keer naar de Hebriden geweest, maar er is altijd iets speciaals aan terugkeren naar een geliefde plek.

Ik ben ook blij om aan te kondigen dat ik mijn tweede "Best of New England Fall Foliage 2017" workshop zal leiden met vriend Ben Williamson op 8-14 oktober 2017. De fotografieworkshop van 6 nachten omvat een aantal van de beste bestemmingen in Vermont en New Hampshire op het hoogtepunt van de herfstbladeren.

Ga voor meer foto's van Michael naar zijn Facebook-pagina.

Topfoto: Lofoten, Noorwegen