Cotton's Interview met een fotograaf: Chase Dekker

Cotton's Interview met een fotograaf: Chase Dekker

De stijl van deze autodidactische fotograaf onthult zijn diepe begrip van en waardering voor de natuur. Met een Chase Dekker heeft een graad in organische biologie en zoölogie en zijn passie en kennis van de natuur komen tot uiting in zijn beelden.

Hier is onze laatste aflevering van Cotton's "Interview met een fotograaf":

Katoen Drager: Waar woon je?

Chase Dekker: Monterey, Californië. Ik ben hier oorspronkelijk geboren en nadat ik zowel in de staat Washington als in Wyoming heb gewoond, kan ik zeggen dat ik blij ben weer terug te zijn.

CC: Hoe lang heb je onprofessioneel en professioneel gefotografeerd?
  CD: Ik begon met fotograferen toen ik ongeveer 8 jaar oud was, maar dat was nog maar het begin. Ik begon pas echt met fotografie toen ik ongeveer 17 was en besloot er een paar jaar later fulltime mee bezig te zijn.
  CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

   Ik fotografeer bijna uitsluitend wilde dieren en landschappen, dus mensen hebben mijn werk zowel avontuurlijk als fantasierijk genoemd. Ik kan niet zeggen dat ik nu al echt een stijl heb, want ik ben nog altijd op zoek naar verschillende soorten foto's, of het nu gaat om fine art zwart-wit of meerdere landschapsfoto's die samengevoegd moeten worden tot één scène.


   CC: Heb je ooit fotografie gestudeerd?

    CD: Ik heb mijn universitaire graad in Organismal Biology & Zoology behaald omdat ik dacht dat dit een betere achtergrond zou zijn, omdat ik wist dat ik dieren over de hele wereld zou gaan volgen. Ik ben bijna volledig autodidact door jarenlang met mijn camera te oefenen, hem in het veld te gebruiken om te zien wat werkt en wat niet, en ook door veel boeken te lezen en uren YouTube-video's te bekijken.


    CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

     CD: Dit soort vragen worden me regelmatig gesteld en ik zou waarschijnlijk zeggen de Inside Passage tussen British Columbia en het zuidoosten van Alaska. Ik hou van de sereniteit en de etherische sfeer die je in dit afgelegen gebied aantreft en ik merk dat ik er vaker naartoe wil dan welke andere locatie dan ook. Of het nu de beren, wolven of walvissen zijn, ik krijg er nooit genoeg van. En dan heb ik het nog niet eens over de uitdaging om hier te fotograferen, omdat je er niet heen kunt rijden zoals op veel meer toegankelijke locaties. Ik fotografeer ook graag in Wyoming (als er geen mensenmassa is), Afrika en hier in mijn eigen stad Monterey.

     CC: Welke camera('s) / lenzen gebruik je?

      CD: Ik gebruik meestal mijn vertrouwde Canon 5D Mark III & IV, maar zal hopelijk een kleinere spiegelloze camera aanschaffen voor landschapsfotografie. Als ik wild fotografeer, gebruik ik het liefst de Canon EF 300mm f/2.8L IS II lens, omdat deze lichter is dan veel andere grotere lenzen en ongelooflijk snel en scherp. Ik gebruik ook verschillende andere lenzen, van de Canon 70-300mm L-serie lens tot de Tamron 24-70mm f/2.8 lens.


      CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "The Shot" te krijgen?

       CD: Er zijn veel momenten geweest waarop ik terugkijk en me afvraag of ik mezelf ooit nog in zo'n situatie zou brengen, maar er is één situatie die me altijd is bijgebleven. We kampeerden aan de kust van Katmai National Park & Preserve om bruine beren te fotograferen en de wind was extreem hevig. Ze gierden 3 dagen achter elkaar harder dan 80 km/u en lieten ons daar achter omdat het zweefvliegtuig van Kodiak Island ons niet kon oppikken. Op een van de dagen dat we vastzaten, was ik het enige lid van onze kleine groep die erop uit wilde om de beren te fotograferen in plaats van te rusten. Terwijl ik recht tegen de wind in liep, kostte het me bijna 30 minuten om ½ mijl te lopen omdat ik bleef uitglijden in de modder. Uiteindelijk kwam ik bij de kreek waar een beer aan het vissen was en ik ging op het grind liggen om de wind te vermijden en een lage hoek te krijgen. Na een paar minuten naar de vissende beer te hebben gekeken, galoppeerde hij mijn kant op, wat me echt verraste. Ik wist dat berenspray niet zou werken omdat de wind te sterk was, dus ik moest snel opstaan en met mijn armen zwaaien om mezelf groter te doen lijken. Hij kwam binnen een meter, stopte even en liep toen terug naar de kreek. Ik voelde mijn hart bonzen omdat ik wist hoe gemakkelijk die situatie naar het zuiden had kunnen keren. Ik hou van beren, maar soms is het iets relaxter om dieren te fotograferen die je niet kunnen opeten.


       CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?

        CD: Ik heb in de loop der jaren veel inspiratie opgedaan bij fotografen als Art Wolfe, Frans Lanting, Bob Talbot, Tom Mangelsen, Flip Nicklin en vele anderen. Ik waardeer altijd het werk van anderen die tijd en moeite hebben gestoken in het vastleggen van ongelooflijke beelden, omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn om jezelf in de elementen te begeven om te fotograferen wat je al zo lang in je hoofd hebt. Al deze fotografen en vele anderen zoals zij hebben verhalen gecreëerd met alleen hun foto's, wat helpt bij het bevorderen van natuurbehoud zodat deze plaatsen en dieren er voor generaties kunnen zijn.

        CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

         CD: Ik zeg altijd tegen klanten of studenten dat ik moet fotograferen waar ze van houden. Als je geen passie of enthousiasme hebt voor je onderwerp, dan zie je dat. Ik denk ook dat het heel belangrijk is om zoveel mogelijk van de norm af te wijken. Er worden meer foto's per dag gemaakt dan ooit tevoren, dus het wordt bijna een noodzaak om onderwerpen in een ander licht en perspectief vast te leggen.


         CC: Kun je een fotografische bron delen die je persoonlijk gebruikt?

          CD: Een van mijn favoriete bronnen voor fotografie is een website genaamd www.dxomark.com. Ze hebben ongelooflijke informatie over camerabody's en lenzen die ik gebruik bij het maken van een aankoop. Ik volg het nieuws over cameratechnologie niet zo vaak als anderen, maar deze website is een goudmijn.


          CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?

           CD: Fotografie heeft me echt in staat gesteld om het huis te verlaten wanneer ik maar wil en op zoek te gaan naar iets om te fotograferen zonder het gevoel te hebben dat ik tijd verspil. Voor veel mensen is wat ik doe iets wat ze alleen in het weekend of op vakantie kunnen doen. Ik vind het heerlijk om de meeste dagen als een avontuur te kunnen beleven, omdat ik mezelf er altijd aan herinner hoe kort onze tijd op deze planeet is en hoe we er het beste van moeten maken. Er zijn echter veel dagen die ik achter de computer doorbreng met het bewerken van honderden foto's, maar daar zijn regenachtige dagen voor gemaakt.


           CC: Waar heeft fotografie je gebracht en je ervaringen laten opdoen?

            CD: Fotografie heeft me over de hele wereld gebracht, van de hoge poolgebieden tot de bergachtige regenwouden van Afrika. Ik kijk er altijd naar uit om naar nieuwe locaties te reizen om nieuwe soorten en landschappen te fotograferen die ik alleen in films of beelden heb gezien.

            CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?

             CD: Ik heb dit jaar veel spannende reizen en workshops gepland waar ik niet op kan wachten. Ik ga binnenkort naar Alaska om het noorderlicht te fotograferen en deze zomer wordt een grote reis naar Fiji en Tonga om mijn onderwaterfotografie te beginnen en koraalriffen, haaien en bultrugwalvissen te fotograferen. Ik reis ook naar Canada, de San Juan Islands, New England, de Rockies en nog veel meer. Ik heb ook workshops in Grand Teton National Park, Yosemite, Big Sur en meer, die altijd erg leuk zijn!


             CC: Wil je nog iets anders toevoegen?

             CD: Nope, ik denk dat ik genoeg info heb gemorst voor één middag!

             Bekijk het werk van Chase @

             Website: www.chasedekker.com

             Instagram: @chasedekkerfotografie

             Facebook: www.facebook.com/chasedekkerimages