Cotton's Interview met een fotograaf: Stephen Matera

Cotton's Interview met een fotograaf: Stephen Matera

Stephen Matera is een outdoor-avontuur-, sport- en lifestylefotograaf die heeft samengewerkt met enkele van 's werelds grootste outdoorfabrikanten en -uitgevers. Afgezien van het volgen van een paar workshops meer dan 2 decennia geleden, is Matera autodidact. Hij werkt al meer dan 22 jaar als fotograaf, waarvan 12 jaar fulltime.

We spraken met hem over zijn favoriete dingen om te fotograferen, zijn favoriete fotografietools en tips en trucs die hij onderweg heeft geleerd in ons nieuwste Interview met een fotograaf.

Katoen Drager: Waar woon je?

Stephen Matera: Seattle. Oftewel de Pacific Northwet (geen typefout!)

CC: Hoe zou je jouw stijl als fotograaf omschrijven?

SM: Ik beschouw mezelf als bergsport-, lifestyle- en landschapsfotograaf. Ik ben begonnen als landschapsfotograaf en dat heeft mijn sport- en lifestylewerk sterk beïnvloed. Mijn oog voor compositie en belichting van landschappen komt ook terug in mijn sport- en lifestylebeelden.

CC: Wat is je favoriete plek of ding om te fotograferen?

SM: Het is echt moeilijk om één plek te kiezen, maar mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen zijn bergen of bomen. En daar hebben we hier in het noordwesten zoveel van om te fotograferen.

Ik heb echt geluk, want ik krijg betaald om te reizen. Voor mijn werk ben ik overal in de Verenigde Staten geweest, waaronder Alaska, Hawaï, Californië, Utah, Arizona....you get the idea. Ik ben ook in IJsland, Mexico en Nieuw-Zeeland geweest. Zoveel plaatsen die ik heb verkend vanwege fotografie. Ik word soms nog duizelig als ik fotografeer.

CC: Welke camera('s) en lenzen gebruik je?

SM: Ik ben aan het overstappen van Canon naar Sony. Ik heb dus een gemengde tas, maar mijn primaire camerabody is de Sony a7rII. Ik heb ook de a6300 en fotografeer nog af en toe met mijn Canon 5D III. Ik gebruik nog steeds mijn Canon-glas.

Mijn favoriete lenzen zijn de 17-35 f4, 24-105 f4 en 70-200 f4.

CC: Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan om "het schot" te krijgen?

SM: Daar kan ik niet over praten. De emotionele littekens zijn nog vers.

CC: Wie heeft jou geïnspireerd als fotograaf?

SM: Voor mijn landschapswerk was Pat O'Hara, een fotograaf uit het noordwesten, een grote inspiratiebron. Hij heeft een ongelooflijk oog voor detail. Galen Rowell was ook geweldig voor zijn mix van landschap en avontuur.

CC: Welk advies zou je een aspirant-fotograaf geven?

SM: Er is zoveel dat ik hier kan zeggen, maar het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk om te fotograferen waar je gepassioneerd over bent. Voor veel fotografen is dat het buitenleven. Misschien verdien je daar uiteindelijk je brood mee, misschien ook niet. Maar het zal je leren hoe je een fotograaf moet zijn en het zal je leren hoe je creatief en vindingrijk moet zijn, zowel bij het fotograferen als bij het runnen van je bedrijf.

Ik denk dat er een natuurlijke progressie is om te beginnen als landschaps- of buitensportfotograaf en dan over te stappen op andere onderwerpen. Ik zit in dat proces nu ik andere interesses heb gevonden om te fotograferen en toe te passen wat ik heb geleerd bij het fotograferen van buitensport- en landschapsbeelden.

CC: Kun je een fotografische bron delen die je gebruikt?

SM: Ik lees graag fotoblogs zoals planet5D, learningvideo.com, fstoppers en anderen. Het is een goede manier om op de hoogte te blijven van de industrie en waar andere fotografen mee bezig zijn.

CC: Hoe heeft fotografie je dagelijkse leven gevormd?

SM: Het is zo'n beetje alles wat ik doe! Ik vind het grappig als mensen me vragen wat ik in mijn vrije tijd doe. Mijn eerste reactie is dan "Ik ben freelance fotograaf, ik heb geen vrije tijd". Maar in werkelijkheid, als ik vrije tijd heb, maak ik foto's voor mezelf of van mijn kinderen.

Ik ben fotograaf, niet omdat ik er mijn brood mee kan verdienen, maar omdat ik graag foto's maak en dat ook zou doen (en doe) als ik er niet voor betaald word.

CC: Zijn er nog spannende fotografische evenementen op komst die je wilt delen?

SM: Deze herfst geef ik een fotoworkshop in Crested Butte in Colorado. Ik heb het nog niet officieel op mijn site gezet, maar als je geïnteresseerd bent, stuur me dan een e-mail voor meer informatie.

Ga voor meer werk van Stephen naar:

www.materaphoto.com

www.stephenmatera.com

Instagram: @materas